انواع عقرب یا کژدم یکی از گونه های بندپایان هستند که در دسته عنکبوتیان قرار می گیرنددسته های عقرب از گذشته تا به امروز مورد توجه انسان ها بوده اند و همیشه ترسی عمیق نسبت به عقرب ها وجود داشته است. یکی از مهم ترین دلایل این ترس از عقرب ظاهر نسبتا عجیب عقرب و زهر موجود در دم عقرب ها می باشد. البته همیشه در مورد زهر عقرب اغراق شده است. جالب است بدانید از میان ۱۵۰۰ گونه عقرب تنها ۲۰ موردان عقرب ها زهری سمی و کشنده دارند. با این حال زهر عقرب به همان اندازه می تواند کشنده باشد، همانا عقرب می تواند شفا بخش نیز باشد. شاید این باوردرمورد عقرب می تواند سخت باشد ولی از خواص زهر عقرب می توان برای درمان بیماری های لاعلاج استفاده کرد.
چند سالی می شود که دانشمندان تمام تلاش خود را می کنند تا از پروتئین های زهر عقرب برای درمان بیماری ها استفاده کنند ولی ۴۵۰۰ سال پیش مصری ها به این دست پیدا کرده بودندکه عقرب جانوری مفید است. بر اساس کتیبه های به دست آمد از میان هرم گیزا یا خوفو، مصری ها از زهر عقرب برای درمان بیماری لاعلاج فرعون ورنر استفاده کرده بودند.
در مصر باستان ایزد بانویی به اسم سرکت وجود دارد که یکی از نگهبانان چهار دروازه زرین می باشد. سرکت الهه باروری و جهان مردگان است. در تمام نقاشی ها و سنگ نوشته هایی که از او به دست آمده است، ظاهری مانند عقرب دارد و دربیشتر کتیبه ها نیز نقش عقرب وجود دارد. پزشک معروف مصری به اسم هاموتس در نوشته های خود قید کرده است که: “سکرت از برای درمان سخت ترین پلیدی ها، زهر خویش را نثار بندگان می کند.
” نوشته مزبور باعث شده است تا دانشمندان باور داشته باشند استفاده از خواص سم عقرب در مصر به دلیل اعتقاد به ایزد بانو سکرت می باشد.سال ها از زمان مصری ها گذشته است و کمتر از یک دهه می شود که دانشمندان متوجه خواص زهر عقرب وهمچنین قیمت زهر عقرب شده اند.
آنها کشف کرده اند که در میان زهر عقرب پروتئینی به اسم پپتید وجود دارد که دارای ساختاری پیچیده است. هر یک از گونه های عقرب دارای ساختار پروتئینی مخصوص خود هستند و این بدان معنی است که ۱۵۰۰ نوع مختلف از این پروتئین در بدن عقرب ها وجود دارد و تا به امروز تنها نیمی از آن پروتیین هادر بدن عقرب ها بررسی شده است. این پروتئین ها در بدن عقرب ها عامل اصلی صدمه وارد کردن به سلول ها می باشند و می توانند باعث از بین رفتن یا فلج کردن آنها شوند.
عضوهیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان اظهارکرد:نگهداری گزدم (عقرب)یابرداشت ازاسکورپیوناریم به منظور دوشیدن زهرعقرب می توانداقتصادی باشدچرا که عقرب بسیار کم مصرف وکم فعالیت بوده وعقرب طول عمربالایی داردهمچنین عقرب ها درمکانهای بیابانی وکویری یعنی اکثرمناطق کشوریافت می شود.تاکنون ۶۴گونه عقرب (مثل عقرب گادیم و عقرب کراسیکودا یا عقرب ایرانی و...) درکشورشناسایی شده است. لذاباتوجه به این غنای گونه ی عقرب علاوه برپرورش عقرب مصنوعی دراسکورپیوناریم می توانیم بصورت طبیعی نیز عقرب را برداشت داشته باشیم.
پژوهشگران کالج سنت جان در انگلیس، کره هایی از جنس طلا ساخته اند که ۴ میلیون برابر از یک تار موی انسان، کوچکتر است. سپس روی آن را با داروی متداولی در شیمی درمانی به نام «سیس پلاتین» پوشاندند و متوجه شدند وقتی آن را به تومور تزریق کردند، تولید سلول های سرطانی متوقف شده و خیلی از آنها نابود شدند. آنها سپس کرههای طلا را به علاوه رادیوتراپی روی نمونههای تومور مغز امتحان و مشاهده کردند که الکترونهای مرکز کره طلا «برانگیخته» شده و dna سلول های سرطانی را از کار انداختند. این فرآیند همچنین اجازه داد شیمی درمانی به تومورهای ضعیف شده حمله کند. به گفته پژوهشگران، ۲۰ روز پس از اجرای این روش جدید روی نمونههای تومور مغز، هیچ سلول زندهای در آن باقی نماند. نتیجه این پژوهش در مجله nanoscale منتشر شده است. خبر دیگر اینکه، دانشمندان سازمان غذا و داروی آمریکا (fda) با استفاده از رنگ تومور موفق شدند سرطان مغز را تشخیص داده و به درمان آن بپردازند. برابر این گزارش، رنگ تومور به پزشکان کمک می کند به راحتی تومور را شناسایی کنند. این عمل با استفاده از پروتئین مشتق شده از سم فلجکننده از نوعی عقرب به دست میآید. سد خونی مغزی، محدوده جداکننده بین مایع برونسلولی مغز در سیستم اعصاب مرکزی و جریان خون گردشی در بدن است بطوری که اگر مواد رنگی به درون خون تزریق شوند، میتوان مشاهده کرد که از این ماده درون مغز اثری دیده نمیشود. زهرعقرب ضمن اینکه در تشخیص سلول های تومور مفید است، از سد خونی سلول های مغز هم می گذرد. پژوهشگران در حال بررسی این موضوع و راه های درمان آن هستندو همینطور روغن عقرب.
پس از ۱۵ سال تحقیق و پژوهش با استفاده از سم مار و عقرب موفق به ساخت یک ترکیب پروتئینی شدیم که اثرات آن روی چند رده سلولی ازجمله سلولهای سرطانی سینه، ریه، خون و رحم مورد آزمایش قرار گرفته و در فاز حیوانی نتایج بسیار خوبی به دنبال داشته است. خراسان نوشت: محققان کشورمان پس از ۱۵ سال تحقیق موفق به ساخت نوعی ترکیب دارویی ضدسرطان با استفاده از سموم مار و عقرب شدند که این ترکیب دارویی با تاثیرگذاری روی چند رده سلولی قادر است ۴ نوع سرطان شایع شامل سرطانهای خون، ریه، رحم و سینه را درمان کند. این ترکیب دارویی که در موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی ساخته شده با آزمایش روی موارد حیوانی نتایج بسیار خوبی به دنبال داشته است. به گفته رئیس بخش جانوران سمی این موسسه، ایران در زمره معدود کشورهایی است که به این دستاورد علمی دست یافته است و آزمایشهای انسانی این ترکیب جدید با نام ICD۸۵ پس از اخذ مجوز از وزارت بهداشت آغاز میشود. دکتر عباس زارع رئیس بخش جانوران سمی موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی با اشاره به جزئیات ساخت ترکیب دارویی ضد سرطان اظهار داشت: پس از ۱۵ سال تحقیق و پژوهش با استفاده از سم مار و سم عقرب موفق به ساخت یک ترکیب پروتئینی شدیم که اثرات آن روی چند رده سلولی ازجمله سلولهای سرطانی سینه، ریه، خون و رحم مورد آزمایش قرار گرفته و در فاز حیوانی نتایج بسیار خوبی به دنبال داشته است.
محققان با استفاده از حس گرهای مادون قرمز و نوعی اسید آمینه موجود در سم عقرب روشی ایجاد کرده اند که در تعیین موقعیت سلولهای سرطانی مغز بسیار موثر است. به گزارش تاپ دیجیت و به نقل از نیواطلس، محققان یک روش تصویربرداری جدید ابداع کرده اند که به جراحان برای تعیین موقعیت تومورهای بدخیم مغز در طی عمل جراحی کمک میکند، نتایج آزمایشگاهی این روش بسیار امیدوارکننده نشان داده است. این تکنیک ترکیبی از یک دوربین با حساسیت بالای مادون قرمز با یک ماده که از اسید آمینه موجود در زهر عقرب ساخته شده است. درمان گلیوما (glioma)، یک نوع کشنده تومور مغزی، می تواند فوق العاده دشوار باشد. این نوع تومورها به شیمی درمانی و یا پرتو درمانی به خوبی پاسخ نمی دهند و تمایل به گسترش در طیف گستردهای از بافت مغز دارند، به همین علت شناسایی و
حذف بافت سرطانی آن برای جراحان بسیار دشواراست.تکنیک تصویربرداری جدید براساس یک ترکیب جدیدبه نام توزولریستید (BLZ-۱۰۰) است که یک نسخه مصنوعی بهینه شده از یک پپتید موجود در زهر عقرب است. این ترکیب به طور طبیعی به سلولهای سرطانی مغز متصل میشود، پس از آن محققان یک رنگ فلورسنت به آن اضافه میکنند که در نتیجه در زیر نور مادون قرمز سلولهای تومور به راحتی از بافت طبیعی تشخیص داده می شوند. این آزمایش اولیه بالینی BLZ-۱۰۰ بی خطر و غیر سمی بوده و در اتصال به تومورهای مغزی موثر است. در این تحقیق هفده بیمار بزرگ سال مبتلا به سرطان مغز مورد آزمایش ترکیبات تصویربرداری قرار گرفتند که در آن هیچگونه عوارض جانبی نامطلوب مشاهده نشد و علاوه برآن روش تشخیص سلولهای سرطانی بسیار موثر بود.
در کنار آزمایش این ترکیب جدید، یک سیستم دوربین نیز که میتواند هم زمان تصویرهای مادون قرمز و نور مرئی بگیرد نیز آزمایش شد. پیش از این برای دستیابی به این نوع تصویربرداری دوگانه در محیط جراحی، چند دوربین حجیم مورد نیاز بود. اما این فناوری جدید اجازه میدهد در یک لحظه بین دو حالت تبادل کرد که به جراحان در تعیین موقعیت تومورهای مغزی و حذف بافت سرطانی کمک میکند.
اکنون این تکنیک تصویربرداری در حال آزمایش روی گروه بزرگتری است تا تأییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را اخذ کند. پیشبینی میشود که ترکیب BLZ-۱۰۰ در هدفگیری و تشخیص انواع دیگر سرطان نیز مؤثر باشد.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید به مقاله ی همه چیز در مورد پرورش عقرب و مقاله ی فواید زهرعقرب برای درمان بیماریهای خاص مراجعه فرمایید.